alaaf: drie polonaises en een koelkast vol verdriet

alaaf: drie polonaises en een koelkast vol verdriet

Vorige week vond op Academie voor Theater in Tilburg de voorstelling Alaaf! plaats. Elf derdejaars studenten en de regisseurs Yvonne van Beukering en Paul de Bruyne maakten deze voorstelling rond het thema carnaval. Ze keken naar hun eigen persoonlijke binding met het feest, bezochten het stadsarchief, interviewden ervaringsdeskundigen en analyseerden rituelen. Ook is het boek “Naar de overkant van de nacht” van Jan van Mersbergen als inspiratie gebruikt. Rond de personages uit dit verhaal  is er geïmproviseerd.

In Alaaf! vond een samenwerking plaats tussen studenten van de theateracademie en studenten van de Academy of Music and Performing Arts. Het theateronderzoek werd zo ondersteund door improvisaties, bestaande stukken en zelf gecomponeerde muziek. Zo zijn theater en muziek samengevoegd.

De voorstelling

In de voorstelling volgen we Ralf. Hij woont samen met Sarah, die uit een eerdere relatie drie kinderen heeft. De oudste dochter, Maybelle, heeft boulimia, en de piepjonge tweeling is doof en blind. Hun vader is na hun geboorte van de ene op de andere dag verdwenen, en nu helpt Ralf met de opvoeding van de kinderen. In een opwelling besluit het gezin samen carnaval te gaan vieren.

Ze dompelen zich onder in het feestgeweld. Vijf geschonden zielen worden onverwacht overhoop gehaald in dit loszinnige volksfeest.

Credits

Regie: Yvonne van Beukering en Paul de Bruyne

Spel: Nicole van den Brun, Niek Claassen, Lieke Dirkx, Saskia Godijn, Lou van der Graaff, Job Griffijn, Anthony Notebaert, Jolijn Tuenter, Anke Vandael, Yentl Vlachos en Rachelle van Westerop.

Muziek: Naomi Bimbergen, Joop Bongaerts, Kirsten Jochems, Pau Li Liem, Maria Margarida Lucas, Rik van der Made, Thom Ritter en Simon Thielens.

Met dank aan: Jessie L’Herminez, Mayke Muller, Max Peuten en Bjorn van de Ven.

Foto’s: Rob ten Broek

Afslag Eindhoven