Theatergezelschap Afslag Eindhoven

19 mei 2017

Goed nieuws: Provincie steunt Afslag Eindhoven

Schermafbeelding 2017-05-19 om 22.32.37

Theatergezelschap Afslag Eindhoven krijgt alsnog subsidie van de provincie Brabant voor de periode 2017-2020. Daarmee komt de provincie haar belofte na om gezelschappen die Rijksgeld ontvangen te ondersteunen.

Afslag Eindhoven is opgelucht. De steun van de provincie is van cruciaal belang voor het voortbestaan van het gezelschap. Nu er eindelijk meer duidelijkheid is, kan het gezelschap zich richten op het verder uitwerken van de plannen voor 2018 en verder. Het goede nieuws komt op een mooi moment: Afslag Eindhoven speelt over enkele weken de voorstelling Onder het Melkwoud op theaterfestival Oerol.

Onzekerheid
Het afgelopen jaar was erg onzeker voor Afslag Eindhoven. In augustus 2016 werd een aanvraag van Afslag Eindhoven bij het Rijk positief beoordeeld, maar niet gehonoreerd omdat er te weinig geld was. Van Brabant kreeg het gezelschap vervolgens ook geen steun, omdat de provinciale subsidies gekoppeld zijn aan een landelijke honorering.

In december 2016 stemde de Tweede Kamer in met extra geld voor – onder meer – Afslag Eindhoven. De Brabantse gelden waren toen al verdeeld en Afslag Eindhoven leek buiten de boot te vallen. De Provinciale Staten heeft nu extra middelen vrij gemaakt om het gezelschap te steunen. Ook theatergezelschap Matzer ontvangt nog extra subsidie.

Oerol
Op 9 juni gaat de nieuwe voorstelling Onder het Melkwoud in première tijdens theaterfestival Oerol. In januari van dit jaar kreeg Afslag Eindhoven al een voorschot van 75.000 euro op de nu toegekende subsidie omdat anders deze productie in gevaar kwam.

De onzekerheid is voor Afslag Eindhoven nog niet voorbij. Vanuit het Rijk kreeg Afslag Eindhoven één jaar in plaats van vier jaar subsidie. Dat geldt ook voor een aantal andere gerenommeerde gezelschappen. Na de zomer bekijkt de Tweede Kamer of ze ook voor de komende jaren geld vrij maakt voor deze gezelschappen.