Martijn Crins als Sjef

Martijn Crins als Sjef

Eén van de rollen in de nieuwe voorstelling Stallerhofover de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie, wordt vertolkt door  Martijn Crins. Hij speelt de rol van seizoenarbeider Sjef. Sinds de eerste voorstelling van Afslag Eindhoven, FC Bocholt, speelt Martijn bij het gezelschap. 

“Ik heb vanaf het begin van Afslag Eindhoven meegedaan. Dus dat is 10 jaar nu. We zijn wat mij betreft nog steeds niet uitgepraat. Ik heb hier zo veel geleerd en dat doe ik nog, en Afslag Eindhoven ontwikkelt zich ook verder. Zo trek je samen op. Er zit nog geen sleet op.”

Wat is de wereld van Stallerhof?
“Op een hele harde, lompe primitieve manier zit in Stallerhof heel veel mededogen voor de mens. Uiteindelijk is het allemaal heel erg genuanceerd en liefdevol. Alleen gaat dat via een hele harde weg. Die mensen zijn werkers, ze zijn niet bezig met reflecteren of ontwikkelen. Die doen, het is wat het is en klaar. Geen dubbele agenda, geen tactieken, één op één. Ze hebben het niet gemakkelijk. Je zou kunnen zeggen dat ze ‘mislukken’, maar iedereen heeft zo z’n problemen.”

“Als je heel erg bezig bent met een onderwerp dan gaat dat in het dagelijks leven ook steeds meer opvallen. Dat heb ik ook met een stuk. Dat doet iets.”

“Ik ben met Sjef bezig en dat is nogal een figuur. Er zit een gigantische tragiek achter de man. Ik vraag me af of ie nou enorm depressief is. Hij heeft z’n dromen en ambities, maar zegt ook: ‘Ik heb geen geluk.’ Een beetje iemand die denkt: het zal wel niet, het is niet voor mij. En dat is natuurlijk heel eenzaam en triest. Iedereen heeft zo z’n momentjes dat het niet lekker loopt natuurlijk en dat is een klotegevoel. Dat heeft hij dus z’n leven lang structureel.”

Hoe leerde jij Sjef kennen?
“Repeteren, er mee bezig zijn, er over praten. Thuis tekst leren. En vervolgens zie je iets in een film dat past, of iemand op een bepaalde manier lopen. Je bent constant aan het zoeken naar wat je kan gebruiken. Het is een soort code die je moet kraken met zo’n personage. Maar het gros gebeurt natuurlijk in de repetitieruimte en op de vloer.

8652

De nieuwe locatievoorstelling Stallerhof van Afslag Eindhoven speelt van 30 mei t/m 9 juni op Karavaan Festival in Heerhugowaard, 9, 10 en 11 augustus op Limburg Festival in Kelpen-Oler en van 21 augustus t/m 7 september op de Genneper Hoeve in Eindhoven i.s.m. Parktheater. Lees meer over Stallerhof.