ontmoet anne-chris schulting als beppie

ontmoet anne-chris schulting als beppie

Eén van de rollen in de nieuwe voorstelling Stallerhofover de tradities en het voortbestaan van een boerenfamiliewordt vertolkt door Anne-Chris Schulting. Zij speelt de rol van Beppie, de dochter van het echtpaar Staller.

“Yvonne houdt heel erg van fysiek theater. We gaan lekker los, zeg maar. Dat is best wel pittig, maar vooral ook fijn. Die fysieke vorm geeft me een houvast voor deze rol. Ik moet in een soort andere toestand terecht komen dan de ‘Anne-Chris-toestand’ en zo’n vorm helpt daarbij. Af en toe moest ik na de repetities wel een wandelingetje maken om Beppie van me af te schudden.”

“De personages in Stallerhof zijn niet de meest praatgrage mensen. Dat wat ze zeggen is summier en afgemeten. En daarbinnen zijn hele levensfilosofieën te ontdekken. Het oogt verraderlijk simpel, maar het komt heel nauw hoe wij die teksten bespelen.”

Hoe heb je de rol van Beppie voor jezelf ontwikkeld?
“Beppie is verstandelijk beperkt, maar toen ik haar vorm gaf, realiseerde ik me dat dat niet het meest interessante aspect was. Ik wilde haar iets trots meegeven. Een kracht waardoor ze het kan volhouden bij haar ouders die haar niet op volle waarde schatten. Die kracht vond ik bij de belevingswereld en de veerkracht van een kind.”

“Ook ben ik me gaan focussen op geluiden. Als je volwassen wordt, maak je sommige spontane geluiden niet meer. Ik merk dat er meer primaire geluiden uit mezelf komen sinds ik hier mee bezig ben. Als je bijvoorbeeld ergens enthousiast over bent, zit daar in eerste instantie niet altijd een woord aan vast. Maar wel een klank, een kreet, een bepaald soort geluid. Dat hielp me ook enorm.”

Heb je iets geleerd van Beppie?
“Beppie kiest ervoor te spelen, te dansen, het licht te houden als de dingen moeilijk worden. Bewust of onbewust. Ze lost de moeilijkheden van het leven niet op met woorden. Taal kan heel veel dingen duiden in ons leven en geeft ons richting, maar is niet allesomvattend. Taal kan iets ook juist kapot maken, zeker de dingen waar eigenlijk geen taal voor is.”

“Beppie’s overlevingsmechanisme blijkt uiteindelijk ook niet eeuwig houdbaar, maar we mogen allemaal best vaker een dansje doen, vind ik. Zeker naarmate we grote mensen worden en het gevaar van enkel pratende hoofden op de loer ligt, moeten we niet vergeten te blijven dansen.”

8673

De nieuwe locatievoorstelling Stallerhof van Afslag Eindhoven is te zien van 21 augustus t/m 7 september op de Genneper Hoeve in Eindhoven i.s.m. Parktheater. Lees meer over Stallerhof.

 

Afslag Eindhoven