Theatergezelschap Afslag Eindhoven

3 november 2016

Toekomst Afslag Eindhoven onzeker

logo_afslag_rood

De toekomst van theatergezelschap Afslag Eindhoven is onzeker. Zowel het Rijk als de Provincie oordelen positief over de plannen en toch is het onduidelijk of het gezelschap op subsidie kan rekenen vanaf 2017. 

Deze ochtend is de verdeling bekend gemaakt van de provinciale subsidiegelden voor cultuur. Ondanks dat Afslag Eindhoven een positief oordeel krijgt, is de toekomst voor het gezelschap onzeker geworden. “We zijn verbijsterd over hoe het gaat”, laten artistiek leiders Yvonne van Beukering en Gerrie Fiers weten. “We stonden meerdere malen op Oerol, werden twee jaar geleden als ‘goed voorbeeld’ genoemd door cultuurminister Bussemaker en het fonds Brabant C kent ons een prominente positie toe in de Brabantse infrastructuur. Brabant wil zichzelf cultureel landelijk meer op de kaart zetten, en toch kan ons geen duidelijkheid worden gegeven.”

Begin augustus kreeg het gezelschap een positieve beoordeling van het landelijke Fonds Podiumkunsten voor de plannen van de komende vier jaar. Maar er was niet genoeg geld om er financiering aan te koppelen. De Tweede Kamer bespreekt op 21 november of ze meer geld vrij wil maken. Dat zou ten goede komen aan de instellingen waarvan het Fonds vindt dat deze subsidie zouden moeten krijgen, waaronder Afslag Eindhoven in Brabant.

Vandaag oordeelde de Provincie Brabant tot honoreren van Afslag Eindhoven. Maar tot overmaat van ramp lijkt het gezelschap opnieuw buiten de boot te vallen. Dat komt omdat de provinciale subsidies vanaf nu zijn gekoppeld aan toekenning van het rijksgeld. Dat komt erop neer dat wie geld van het Rijk krijgt, in Brabant ook geld van de provincie krijgt. “Het selectiesysteem heeft dus bizarre uitkomsten”, aldus Afslag Eindhoven. “Ondanks twee positieve beoordelingen is er nog steeds geen zekerheid op ondersteuning.” Brabant kiest dus niet zelf, maar wacht af wat het Rijk betaalt, met als risico dat er nauwelijks gezelschappen overblijven.