de helaasheid der dingen

een voorstelling over opstaan en vallen

In 2009 speelde Afslag Eindhoven ‘De helaasheid der dingen’, een theaterbewerking van het boek van Dimitri Verhulst. De voorstelling speelde op Theaterfestival Boulevard, Limburg Festival, Strijp-S en Axis Festival. Een jaar later ging de voorstelling wegens succes in reprise op Strijp S, Oerol en Over het IJ.

De helaasheid der dingen

De helaasheid der dingen is een afdaling in de achterbuurten van een kleine gemeenschap. Het gezin Verhulst. De 13-jarige Dimitri is de jongste zoon van de familie en woont in het huis van grootmoeder, samen met zijn vader en diens broer. De mannen zuipen zich leunend op elkaar door het leven, maar leiden een verdord bestaan. Ze leven volgens het motto God schiep de dag en wij slepen ons er doorheen. Langzaam verliezen ze zichzelf en de wereld uit het oog.

Impressie van de voorstelling

Team

Concept & regie: Yvonne van Beukering
Bewerking: Pietjan Dusee
regie- & spelcoaching: Gerrie Fiers
spel: Rogier Schippers, Marijn Crins, Dries Alkemade, Marjolein Buijs, Huub Smit, Rob van Gestel, Gegam Soghomonyan
vormgeving: Elian Smits
lichtontwerp & techniek: Ate Jan van Kampen
fotografie: Paul Beekhuis

Impressie van de voorstelling (kort)

Recensies

‘Met de regie van de helaasheid der dingen zet regiseusse Van Beukering een lijn voort van meerdere prachtige toneelversies van Nederlandse romans’ – Kester Freriks/NRC ****

‘Een prachtige, onverbloemde verbeelding van de smerige sfeer in het godverlaten Reetveerdigem.’ – Volkskrant ***

‘Een fascinerende, meeslepende voorstelling die keihard binnenkomt’ – Brabants Dagblad

‘Met een zeldzame intensiteit storten de acteurs zich in de figuren’ –
(In de schaduw van Bacchus) DaniëlBertina/Domein voor de kunstkritiek

‘Er zijn van die voorstellingen die je nooit meer vergeet. Die je het gevoel geven dat je een hele reis hebt afgelegd. Die je laten vergeten dat het een toneelstuk is waar je naar zit te kijken. Die binnenkomen in je hart, je hoofd en je onderbuik. ‘De helaasheid der dingen’ is zo’n voorstelling.’ – Daphne Broers/recensent Eindhovens Dagblad.

Samenwerken met dak- en thuislozen

Voor de voorstelling werkte Afslag Eindhoven samen met Neos, koepelorganisatie voor dak- en thuislozen in Eindhoven. Ter voorbereiding maakten we met cliënten de voorstelling De Tweede Hemel. Enkele van deze spelers hebben vervolgens ook meegespeeld in ‘De helaasheid der dingen’.

Fotografe Dorota Sobczyk maakte portretten van de Neos-spelers. Een foto-expositie hiervan reisde met de voorstelling mee.

Reactie's voor "de helaasheid der dingen"