onder het melkwoud

naar het hoorspel van dylan thomas
Zes acteurs schetsen een dag en een nacht in het leven van bewoners van een stadje aan zee. We zien hun intieme driften, hun angsten, eenzaamheid en begeerte. Alles speelt zich af in de beslotenheid van de geest, onzichtbaar voor de ander die zo vlakbij is. De live muziek van Woody Veneman waait dwars door de verhalen heen.
Onder het Melkwoud is oorspronkelijk een hoorspel. Afslag Eindhoven heeft het stuk omgevormd tot een visueel krachtige vertelling. De taal van Dylan Thomas is poëtisch en melancholisch, en heeft een eerlijke, rauwe romantiek. Hij beschrijft de menselijke hartstochten zonder oordeel en onthult de stille verlangens die elk mens diep van binnen koestert.
Na Oerol in 2017 en festival Karavaan in juni 2018, streek Onder het Melkwoud neer in de Genneperparken in onze thuisstad Eindhoven. Al snel waren alle 12 de voorstellingen uitverkocht en we speelden een dertiende succesoptie. We ontvingen ruim 2500 bezoekers en kregen lovende recensies en bezoekersreacties.
'een hoogtepunt, zo niet hét hoogtepunt van oerol. zelden kwam de prachtige vertaling die hugo claus maakte van dylan thomas', oorspronkelijk als hoorspel geschreven under milk wood, zo tot zijn recht'
dagblad van het noorden
verslag studio040
polly & bruce
Het duo Polly & Bruce (Woody Veneman en Sanne Samina Hanssen) vond elkaar tijdens het maakproces van Onder het Melkwoud. Daar, tussen de ruisende bladeren vonden zij hun gezamenlijke stem. Tijdens een intensief verblijf op de drassige Wadden der Lage Landen begon het koppel gestaag te bouwen aan een live act. Geen wonder dat de muziek doordrenkt is met landelijke geuren, klanken en teksten. Inmiddels verrast dit duo ook met andere prachtige songs en eigen werk.
credits
Concept & regie: Yvonne van Beukering
Tekst: Dylan Thomas
Vertaling Hugo Claus (uitgeverij Bezige Bij)
Spel: Rogier Schippers, Martijn Crins, Dianne Krijnen, Marieke Giebels (22, 29, 30 en 31 augustus, 1, 6 en 7 september), Sanne Samina Hanssen (23, 24 en 25 augustus, 5 en 8 september), Julia Dolores van der Pas, Anneleen De Smedt | muziek: Woody Veneman
Scenografie en kostuums: Elian Smits | Lichtontwerp: Vincent Romijn | Artistieke ondersteuning: Gerrie Fiers | Choreografische ondersteuning: Pauline Roelants | Dramaturgische ondersteuning: Paul Slangen
Productie: ’n More | Techniek: Bram den Haan | Geluid: Mike van Galen, Rik van der Veen | Decorbouw: Simon Haen | Fotografie pr-beeld: Eric Bruinewoud | Ontwerp: Scherpontwerp | Scènefoto’s: Paul Beekhuis | Zakelijk: Joep Smeets | Communicatie: Mieke Fiers/Renee Schmeetz/Rachel Sloven.
Met dank aan:
Provincie Noord-Brabant, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Eindhoven, Martijn Bouwman, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Academie voor Theater, United Cowboys, Kim van der Zijde
Ik heb gisteravond ademloos naar jullie gekeken. Wat een voorstelling! Zinderend, sensueel, ontroerend, en dit alles afgetekend tegen het prachtige rauwe en ongerepte decor van De Genneper Parken. Ook de muziek kroop in alle haarvaatjes. Respect!
Een prachtige zomeravond met prachtig spel. Er gebeurt veel, maar wat er gebeurt is fantastisch. De chaos in vertellingen, de metamorfoses van de spelers, de geweldige muziek in combinatie met de omgeving, natuur en belichting. Een verhaal dat volgens mij voor iedereen herkenbare situaties heeft. Heel goed gespeeld door de acteurs. Boeiend, verslavend (ik wil meer), kleurrijk, passievol, humor, dromerig, mooi.
Voor mij persoonlijk nog verrassend omdat Rogier Schippers en Martijn Crins ook speelden op de Boulevard Festival.
Een minpunt vond ik de bankjes waarop het publiek moest zitten. Te dicht op elkaar en zeer oncomfortabel, meer dan eens een knie in je rug of gehijg in je nek.
Met het ruige landschap tegen de bosrand, langs het fietspad tussen dorp en duin achter Lies, koos Afslag Eindhoven de perfecte plek voor de kleine gemeenschap die in Onder het Melkwoud in poëtische bewoordingen stukje bij beetje haar geheimen prijsgeeft. Aan de ene kant gekaderd door een steiger met lantaarns voor de muziek en enkele sterke monologen, aan de andere door een doorkijkje naar een heuveltop via wat grafstenen en met aan de achterkant een prachtig geïntegreerd, bestaand hek dat open of dicht ruimte geeft voor glorieuze opkomsten en schaamtevolle afgangen. En hoewel de vallende avond beide keren dat ik er was toenemende frisheid bracht, werd het op de ruime speelvloer daartussen, bemenst door dubbel- en tripeltollen spelende topacteurs, allengs broeiender en heter en spannender. Mooi ook hoe de maan die er volgens de tekst van Dylan Thomas, speels en krachtig vertaald door Hugo Claus, niet was, in werkelijkheid enkele avonden de show mocht stelen. Locatietheater op z’n best.
Heerlijke voorstelling, prachtig gespeeld, meeslepend, ontroerend en technisch perfect. Hulde aan de hele crew
Was voor ons de mooiste voorstelling die we dit jaar gezien hebben en erg goed gespeeld!
Het was een razend vette voorstelling. . Dankjewel voor de magie
Indrukwekkende voorstelling op een mooie plek in de duinen.
Onder het Melkwoud is in deze vorm de ideale combinatie van acteerprestaties, interpretatie, vormgeving en gebruik van het landschap. Een heerlijke theaterproductie die wat mij betreft als één van de hoogtepunten van Oerol 2017 geldt. By the way: hulde aan de techniek/muziek. Klonk als een klokje.
Het was indrukwekkend. De tekst is prachtig maar moeilijk. De acteurs vond ik geweldig, makkelijk wisselend van rol. Ze namen je echt mee. De muzikant was geweldig. Locatie goed gebruikt. Droeg bij tot de sfeer. Decor uitgelezen. Belichting en techniek perfect: heel mooi hoe stemmen als in een droom door elkaar gewoven worden. Kortom, een theaterbelevenis van superieure klasse. Eindhoven en fondsen kunnen trots zijn. Een visitekaartje!
Milkwood mogen zien op Oerol, als vrijwillger. Dank, dank, dank …
Ooit het boek gelezen, ergens tussen de verhuizingen verdwaald.
Voorstelling inspireerde tot nieuwe aankoop, ik lees het nu met jullie spel
In mijn ogen en oren. Rauw en poëtisch, muziek tot in je tenen …