reis naar het einde van de nacht

een theatrale vertelling over oorlog

In december 2013 en juni 2014 speelde Afslag Eindhoven de voorstelling Reis naar het einde van de nacht, een theatrale vertelling over oorlog, vrij naar het eerste deel van het beruchte boek van Louis-Ferdinand Céline.

Een binnenreeks bij Piet Hein Eek in Eindhoven, een buitenreeks op theaterfestival Oerol. Met een samenwerking met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost en indringende live muziek van Woody Veneman. De soundtrack is ook verschenen op single!

de voorstelling

‘Ik zie de mensen al, als de oorlog voorbij is… zoals alles voorbij gaat… Ik zie ze op mooie zondagen rondhuppelen op het weer zomerse grasveld… Terwijl drie voet eronder, het ontgoochelde vlees van mij druipend van de wormen schitterend ligt weg te rotten… De akker van de onbekende boer mesten, dat is het ware lot van de soldaat.’

Bardamu heeft de oorlog overleefd. Nu reist hij terug, naar de andere kant van het leven, waar zijn onthechting begon. Op zoek naar vrede in zijn kop.

Bardamu neemt je mee langs zijn herinneringen en nachtmerries. De messcherpe tekst van Céline, met zinnen als geladen revolvers, hallucinerende beelden die de vervreemdende kant van de oorlog tonen, en indringende live-muziek van Woody Veneman.

trailer

credits

concept & regie: Yvonne van Beukering
spel: Rogier Schippers, Martijn Crins, Eva Nijs
livemuziek: Woody Veneman

scenografie: Elian Smits | lichtontwerp: Geert Colsen / Bram Duijf | geluidsontwerp & techniek: Frans Baudoin | advies: Gerrie Fiers | bewerking & dramaturgie: Dorine Cremers | productie: ’n More | ontwerp: Scherpontwerp | foto poster: Eric Bruinewoud | Scènefoto’s: Paul Beekhuis (Eindhoven), Saris & den Engelsman (Terschelling)

muziek

Van de muziek die Woody Veneman schreef en speelde voor de voorstelling Reis naar het einde van de nacht is nu ook een single uitgebracht. De muziek is daarnaast als download verkrijgbaar.

Verkrijgbaar via De Zesde Kolonne en via ons. Stuur een mailtje naar publiciteit@afslageindhoven.nl.

Reis naar het Einde van de Nacht by Woody Veneman

expositie

In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereld oorlog begon. Daarom brachten we een verhaal over oorlog. Toen én nu. Want oorlog is niet iets van lang geleden. Om de veteranen ‘ van nu’ een gezicht te geven, organiseerden we De Wereld van de Veteraan. Hiervoor werken we samen met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost.

De Wereld van de Veteraan bestond uit een expositie met foto’s door Paul Beekhuis en persoonlijke spullen van een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Er was ook een avondvullend programma in Natlab door Plaza Futura waarbij onder meer videoportretten van de veteranen te zien waren.

publieksreacties

educatie

Voor scholen ontwikkelden we een educatieprogramma bij de voorstelling. Daarvoor werkten we samen met Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost.

Een veteraan kwam in de klas vertellen over zijn/haar ervaringen in de oorlog – de angsten en eenzaamheid, verbroedering en kameraadschap. Uiteraard kregen de leerlingen de kans om vragen te stellen. Een meer levendige manier om kennis te maken met oorlog bestaat bijna niet!

Na het bezoek schreven de leerlingen een brief aan een militair in oorlog. Wat zouden ze hem of haar willen meegeven? Wat zouden ze willen vragen? Enkele brieven zijn tijdens de speelperiode (dec 2013) tentoongesteld.

 

wereld van de veteraan: eric hartwich

wereld van de veteraan: eric schoonen

wereld van de veteraan: huub vleeshouwers

wereld van de veteraan: jan verkuijlen

Wereld van de Veteraan: Eric Bovelander

wereld van de veteraan: paul derksen

reacties voor "reis naar het einde van de nacht"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Afslag Eindhoven