Theatergezelschap Afslag Eindhoven

Afslag Eindhoven speelde in december 2014 en januari 2015 Waldo & The Outsiders. Een bruisende theatervoorstelling tegen het decor van een voedselbank. Met knallende momenten, een vette knipoog naar rocker Wally Tax en een smakelijk diner vooraf.

De voorstelling

‘Ik wil nooit meer iemand in dit beschaafde land uit een vuilnisbak zien eten. Doe je mee?’ Dat zegt Waldo, idealist. Hij richtte voedselbank De Rooje Loods op. Precies vijf jaar geleden, dus vandaag is het feest. Het wordt een lustrum dat alle kanten op giert.

De Rooje Loods is een verzamelplaats voor eten, voor outsiders en zelfspot. De vrijwilligers vormen een hechte gemeenschap. Het leven heeft deze mensen goed te pakken gehad. Ze stuiteren, ze liegen, ze gokken, ze lachen, ze zoeken struikelend naar geluk.

Alleen ongeopende enveloppen hebben zich opgestapeld. Waldo steekt zijn kop in het zand. Maar vanavond is er geen ontkomen meer aan.

 

In de pers

‘Als politiek persoonlijk voelbaar wordt’
recensie op Theaterkrant.nl
Lees hier het artikel.

‘Een viering van het echte leven’
voorbeschouwing in Eindhovens Dagblad, 4 dec 2014
Lees hier het artikel over de voorstelling.
Lees hier een artikel over de Voedselbank (n.a.v. de voorstelling)
Bekijk hier de voorkant van de cultuurbijlage.

‘Theatrale rol voor voedselbank’
artikel in Groot Eindhoven, 3 dec 2014

‘Armoede is dichterbij dan je denkt’
interview in Zondagsnieuws, 30 nov 2014

UitinEindhoven, decembereditie 2014
Bekijk en lees hem online (pag 1, 2 en 7)

Team

spel: Rogier Schippers, Martijn Crins, Marcel Roelfsema, Melissa Helena Pieters, Dianne Krijnen, Nathan van Groenigen, Marjolein Verhoeven, Han Renting, Rob van Amelsfoort, Willem Brekelmans, Maarten Hutten

idee & regie: Yvonne van Beukering
tekst: Pietjan Dusee
dramaturgie: Cecile Brommer
scènografie en kostuums: Elian Smits
lichtontwerp en decorbouw: Simon Haen
artistieke leiding: Gerrie Fiers
techniek: Bram Duijf
productie: ’n More
educatie: Sacha van der Mast
zakelijk: Dorien van Witteveen
publiciteit: Mieke Fiers
fotografie: Paul Beekhuis
ontwerp posters/flyers: Scherpontwerp
muzikale ondersteuning: Woody Veneman
Advies: Martijn Bouwman

Met dank aan:
Sectie-C, Voedselbank Eindhoven, Natlab door Plaza Futura, Stichting Robin Hood, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Academie voor Theater, Het Lab Utrecht, Poolingpartners, Geert Colsen, Nicole de Boer, Sarah Nixon, Lotty Huiskens

Lekker eten, lekker drinken

Bezoekers konden het bezoek aan de voorstelling combineren met een diner, op de speellocatie. Het diner werd verzorgd door Stichting Robin Hood. Bezoekers konden vooraf en achteraf een drankje nemen in de loods die voor deze gelegenheid was omgebouwd tot een gezellige bar/restaurant.

Samenwerking met de Voedselbank

Inspiratie, informatie, educatie –
Voor Waldo & The Outsiders werkte Afslag Eindhoven op diverse manieren samen met Voedselbank Eindhoven.

We riepen bezoekers op om pindakaas, chocopasta of hagelslag mee te nemen naar de voorstelling. De opbrengst was overweldigend. Sommige mensen namen zelfs hun hele kerstpakket mee.

Op Sectie C

De voorstelling speelde in deze loods op Sectie C, een voormalig fabrieksterrein in het Eindhovense Tongelre dat is omgevormd tot ateliercomplex. Op deze werkplaats hebben zo’n honderd designers, kunstenaars, muzikanten en andere creatieve bedrijven hun atelier. En sinds 1 maart 2014 houdt Afslag Eindhoven hier zelf ook kantoor.

Lees meer

Voedselbank in de klas

Hoe werkt een voedselbank? Wat zit er in een pakket? Wat voor mensen komen er eigenlijk bij de voedselbank? En hoe kom je er terecht?

In een speciaal ontwikkeld educatieprogramma bij Waldo & The Outsiders konden scholieren en studenten deze vragen rechtstreeks stellen aan mensen die zelf hulp krijgt van de voedselbank. Zij spraken dus uit ervaring. De Voedselbank in de klas was een (maatschappijleer)les over de voedselbank voor scholen die de voorstelling bezochten.

“Na het horen van 3 heel belangrijke verhalen ben ik tot de conclusie gekomen dat ik (als persoon) te weinig heb gedaan voor organisaties als deze. Nu kan ik daarover blijven balen, óf ik ga proberen iets te veranderen. Niet veel mensen zullen waarde hechten aan de mening van een 14 jarig meisje, maar toch roep ik bij deze iedereen op om iets in te leveren!” – leerling St. Joris College

Klik hier voor meer reacties van leerlingen van het St. Joris College op het educatieprogramma bij Waldo & The Outsiders

Waldo's Afterparty

De naam van de voorstelling verwijst naar de zanger Wally Tax en zijn band The Outsiders. Niet toevallig. Zijn muziek speelt een grote rol in de voorstelling en in het leven van Waldo…
Op 20 dec speelde na de voorstelling een band muziek van The Outsiders. De muzikanten hadden zelf nog gespeeld met de inmiddels overleden Nederlandse rocker en Outsiders-voorman Wally Tax.

Partners