ontmoet muzikant woody veneman

ontmoet muzikant woody veneman

Woody Veneman schreef en speelt de muziek in de nieuwe voorstelling van Afslag Eindhoven, Stallerhof, over de tradities en het voortbestaan van een boerenfamilie. Voor de succesvoorstelling Onder het Melkwoud schreef en speelde hij ook de muziek. Daar kwam het project Polly & Bruce uit voort.

“Ik kreeg min of meer een carte blanche van Yvonne, althans zo voelt het. Door veel met elkaar te praten vormen de ideeën zich in mijn hoofd. Die gesprekken begonnen al ver voordat de voorstelling gemaakt ging worden. Over waar muziek zou moeten komen, wat het dramatisch effect moet zijn. Vaak gaan we dan samen dingen luisteren, want de makkelijkste manier om over muziek te communiceren is door er naar te luisteren. Want ze kan wel zeggen dat het verdrietig moet klinken, maar ik kan dan iets heel anders in m’n hoofd hebben.”

Hoe vormt zich dat?
“Ik ken natuurlijk heel veel muziek, heb veel geluisterd en gemaakt. Ik scan automatisch de database in m’n hoofd af. Associëren en het proberen de juiste plek te geven. Dat gaat onafhankelijk van artiest en stroming, de emotie en sfeer is leidend. Stallerhof is zo afgemeten en precies opgeschreven, het is bijna een soort uurwerk. En het komt uit de jaren ’70 met de opkomst van Krautrock en elektronische muziek. Zo wil ik de precisie van de tekst door laten klinken in de muziek. Een soort vierkantheid, herhaling en koudheid en kilheid die ook in het stuk zit.”

“In Stallerhof lijkt het er op dat ik de zware minimalistische techno in aan het gaan ben, dat is niet m’n favoriete stroming. Maar dat is deze keer de uitdaging.”

Waarom speel je live?
“Elke avond heeft een andere dynamiek. Dat ligt aan het publiek, de spelers, de weersomstandigheden. Door de muziek live te spelen kan ik helemaal met die dynamiek van de avond mee. Met m’n drumcomputer kan ik de geluiden tot in het kleinste detail tweaken op vele vlakken. Ik kan het helemaal naar m’n hand zetten en volledig laten aansluiten op het moment.”

Wat voor weer mag het worden?
“Ik hoop dat het regent tijdens de voorstelling. Een beetje. Maar een snikhete dampende stal is ook wel lekker.”

8611

De nieuwe locatievoorstelling Stallerhof van Afslag Eindhoven speelt van 30 mei t/m 9 juni op Karavaan Festival in Heerhugowaard, 9, 10 en 11 augustus op Limburg Festival in Kelpen-Oler en van 21 augustus t/m 7 september op de Genneper Hoeve in Eindhoven i.s.m. Parktheater. Lees meer over Stallerhof.

Afslag Eindhoven